Het is 1982 wanneer ik mijn eerste Amerika reis maak, een 21 daagse reis naar Florida met de bestemming Miami. Een hotel voor 20 dagen aan Miami Beach en een huurauto voor die periode. Nadat ik enkele dagen in Miami had rondgetrokken wilde ik verder gaan met ontdekken. Mijn eerste echte auto ritje was het bezoek aan de Keys met als einddoel Keywest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna volgden de Everglades richting naples met een bezoek aan Big Joe de grootste krokodil van de Evergladas in Bonita Springs "Big Joe, once the biggest crocodile in the world, is back at the Everglades Wonder Gardens in Bonita Springs" big joe is overleden in 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarna Orlando, Cape Canaveral, Daytona Beach enz. Na een week Florida wilde ik meer zien en besloot het Hotel te verlaten en vertrok naar Georgia richting Atlanta. Vandaar door naar Tennesee waar je een bezoek moet brengen aan Graceland. De dag dat wij er aankwamen was 16 augustus 1982, 5 jaar na zijn sterfdag, een dag om nooit te vergeten. De hele oprit was versiert met teddy beren, hartjes en gitaren. Een brok in mijn keel,  wat een impact had dit op mij en mijn liefde voor deze zanger. Daarna richting Nashville waar we bij een bezoek aan de grand old opry een optreden bijwoonde van Ray Charles. Ook een onvergetelijk moment in mijn leven. Verder door naar het zuiden via Lousiana.

gallery/almy_eyk50h_sloppyjoes
gallery/airboat-everglades

Louisiana is één van de zuidelijke staten van de VS en heeft als hoofdstad Baton Rouge, al is de meest bekende stad waarschijnlijk New Orleans. Het landschap van de staat wordt voornamelijk gekenmerkt door de zogenaamde ‘wetlands’, te danken aan de monding van de rivier de Mississippi die vanuit de Golf van Mexico via Louisiana (en op de grens met de staat Mississippi) de Verenigde Staten instroomt. Dezelfde Golf maakt dat het klimaat van de staat vrij warm is; de winters zijn kort en de zomers zijn lang, vochtig en heet.

gallery/0023ae9885da0cb4a9710b
gallery/elvis_las_vegas
gallery/bayou-burger-sports-bar-features-balcony-dining-bourbon-street-new-orleans-la-800x510
gallery/91gsf6dzffl._sl1500_

De geschiedenis van deze regio is nog goed terug te vinden in de steden en de omgeving. Zo zijn er in Louisiana nog vele plantages te vinden waar de slavernij natuurlijk een belangrijke rol heeft gespeeld. Een bezoek aan dergelijke plantages levert een uniek inzicht in de geschiedenis van de staat, maar geeft je ook een veel beter begrip van de staat en de bevolking zelf. Aangekomen in New Orleans was de president Ronald Reagan op bezoek, dit was te merken aan de vele politie voertuigen . Een bezoek aan Bourbon Street mag je niet missen en is een geweldige ervaring.

Daarna terug naar Miami waar het vliegtuig klaar stond voor de terugreis naar Amsterdam. Een traantje gelaten en hup het vliegtuig in. Thuis gekomen was ik een week nadat ik thuis was gekomen bezig met het plannen van een nieuwe reis naar Amerika, maar dit keer de westkust. En ja hoor, in december 1982 vertrok ik naar Las Vegas met als doel een klein rondje Zion, Bryce Canyon, Monument Valley, Grand Canyon en Joshua tree en terug naar Las Vegas.

gallery/https___cdn.evbuc.com_images_56326116_291605686452_1_original
gallery/162841-las-vegas-nevada-night-city-skyline-buildings

Wow wat een ervaring, dit was het echte Amerika, dit was dat wat ik leuk vond. De vrijheid, het grote en de verre uitzichten en afwisselende landschappen. 

Toen kreeg ik last van het Amerika Virus, een besmetting die er voor zorgde dat ik het liefst in Amerika wilde zijn. Dit zorgde er voor dat er jaren waren dat ik twee maal per jaar er kwam en nu inmiddels begin ik aan mijn 27 ste reis naar Amerika.

gallery/58230182-welcome-to-daytona-beach-florida-retro-poster-

Amerika en zijn nationale parken,

Met name het landschappelijk schoon van de Verenigde Staten trekt me aan en dan vooral de bestemmingen buiten de gebaande paden. Ruige afgelegen gebieden in de nationale parken waar toeristen nog niet massaal aanwezig zijn. 

Tijdens de vele reizen heb ik gezien dat de bezoekers veel schade aan de parken aanbrenegen.

Dit is het gevolg van de "…en opnieuw trokken Amerika’s nationale parken meer dan 300.000 miljoen bezoekers, voor het vierde jaar op rij. In 2018 bezochten 318,2 miljoen mensen de National Parks en Recreational Areas." 

 Je kunt je voorstellen dat het onderhoud daardoor ieder jaar maar meer wordt.  Ook zie ik dagelijks dat op marktplaats de nationale parkpas wordt aangeboden. De National Park is niet overdraagbaar. Je mag hem dus niet in Nederland aan iemand anders geven die ook naar de USA op vakantie gaat of kopen/verkopen op Marktplaats. De controle daarop is de laatste jaren wat strenger geworden. In een toenemend aantal parken (o.a. Yellowstone en Death Valley) wordt de handtekening op het paspoort gecontroleerd. 

Met de opbrengsten van de Nationale Parken Pas worden de parken onderhouden en opengehouden.

De overheid geeft jaarlijks minder subsidie aan de parken, dus als je in de toekomst ook nog graag naar deze prachtige plekken wilt kunnen gaan, hang dan niet de schrale Hollander uit en ga niet een pas tweedehands kopen maar koop gewoon zo’n pas voor de volle prijs. (Beter nog; en doe een leuke donatie in een donatiebox)

En met deze informatie vond ik het nodig om ook iets te doen voor de Nationale Parken van de USA. Dus ben ik gestart met de verkoop van door mij gemaakte foto's van de nationale parken en andere leuke foto's uit Amerika en andere landen. Op de pagina "portfolio en door op de link op mijn home pagina" zie je een aantal van mijn te koop aangeboden foto's. En denk eraan de opbrengst gaat rechtstreeks naar de Parken en wordt door mij persoonlijk gedaan tijdens een van mijn bezoeken aan de USA.

gallery/yellowstone-castle-geyser.6.b958
gallery/bison-yellowstone-national-park-lamar-valley-via-magazine (1)

Bryce Canyon,

In het voorjaar van 1916 pakten Ruby en Minnie Syrett hun kinderen en bezittingen in en reisden naar hun nieuwe thuis aan de rand van wat ooit Bryce Canyon National Park zou worden. In het begin van de 20e eeuw was Zuid-Utah nog steeds een pioniersland. Sterke afstammelingen van Mormoonse bekeerlingen werkten om het land te temmen en productieve boerderijen te creëren. Er was weinig tijd om je te verbazen over het landschap dat hun kleine gemeenschappen omringde. Tegen 1919 zorgden de Syretts voor voedsel en onderdak voor bezoekers die hadden gehoord van het schilderachtige wonder van de canyon. Een toeristenloge werd geconstrueerd en in de lente van 1920 geopend. Tegen 1923, was de Canion van Bryce goed - door het land bekend en werd uitgeroepen tot nationaal monument. Vanaf het begin waren Ruby en Minnie toegewijd om de allerbeste in hartelijke westerse gastvrijheid te bieden. Deze kleine gemeenschap blijft de faciliteiten en voorzieningen bieden die nodig zijn om te zorgen voor de 1,5 miljoen bezoekers per jaar uit de hele wereld die genieten van het Bryce Canyon National Park.

factoren langzamerhand verwijderd werd van de rotsen, waarna alleen het hardere gesteente achterbleef in de vorm van pilaren. Een groep valleien in de vorm van (door erosie gevormde) amphitheaters strekt zich uit over een afstand van ongeveer 30 kilometer in Bryce Canyon, elk met soms duizenden hoodoos die u kunt aanschouwen. Het hoogste deel van het National Park, met uitzicht op verschillende amphitheaters, heet Rainbow Point en bevindt zich op ongeveer 2.800 meter hoogte aan het eind van de enige weg door Bryce Canyon.

gallery/photo-1531872998053-adba85a5bc4d

Bryce Canyon ligt op 80 kilometer afstand van het drukker bezochte Zion National Park. Vanwege de relatief afgelegen ligging trekt Bryce Canyon minder bezoekers dan Zion en de Grand Canyon, maar toch nog meer dan 1 miljoen mensen per jaar. Vanaf Salt Lake City en Las Vegas is Bryce Canyon ongeveer 400 kilometer rijden.Ondanks de naam is Bryce Canyon geen canyon. Het is niet normale regenval en watervloeiing die tot de erosie heeft geleid maar door een combinatie van winderosie, watererosie en ijserosie. De hoodoos zijn ontstaan doordat zachter gesteente door de combinatie van deze drie

gallery/67
gallery/image00183